Hela Ditt Liv,  Inre och yttre balans,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Mat

Återhämtning från depression – Kost- och näringsrådgivning

Soluppgång på Nygårds

Idag när jag lämnat barnen på skolan, gjorde jag ved i pannan, och sedan ställde jag mig och tittade på solens färgspel vid horisonten. Så underbart att få känna den friska kyliga luften strömma in i min kropp vid varje andetag. Från skogsdungen nedanför hörde jag rådjurens skällande och svaret från andra rådjur, en bit bort.

Jag inser hur viktigt det är för mig att återknyta till naturens underbara energi. Energin finns där ute för mig att hämta, bara jag tillåter mig själv att stanna upp och vara i nuet.

Jag håller på att återhämta mig efter att nästan gått in i väggen. Denna gång såg jag vad som var på väg att hända, och valde därför att gå in på en annan livsväg för ett tag. Att återupptäcka vem man är och stärka upp sig själv är en process som tar tid, och man får ta ett steg i taget. Det är nu ett och ett halvt år sedan jag tog tjänstledigt (för att vara föräldraledig och gå i skolan) och depressionen kommer fortfarande upp till ytan ibland.

Processen att komma tillbaka har varit lång, och jag har fått många insikter om mig själv på vägen. Nu känner jag mig äntligen redo för att steg för steg börja ta hand om min kropp. Även om jag vetat vad jag behöver göra för att min kropp ska må bra, (och dessutom gått utbildningar för att lära mig) har inte orken funnits där. Den viktigaste delen i min utveckling, är insikten om att jag behöver känna att jag är värd att må bra, för att kunna utvecklas åt rätt håll.

Grundläggande behov

Av alla våra grundläggande behov är det andningen som är det viktigaste, sedan kommer värmereglering, vatten och mat. Jag har insett hur viktiga alla dessa delar är för min balans, för att jag ska må bra.

På Nygårds eldar vi med ved från vår till höst (flis under vintern) och jag märker att mitt humör påverkas, när vi har kallt inomhus. Ofta när jag plötsligt börjar må dåligt, inser jag att jag glömt att äta i tid.

Välmående och balans

Jag vill ge min kropp de bästa förutsättningarna, för att skapa välmående och balans i mitt liv. Under många år har jag haft ett omedvetet mönster av att låta jobbet gå före min kropps behov. Nu när jag har kommit till insikt, kan jag låta kroppens behov gå först. Min utbildning till kost- och näringsrådgivare var ett steg på vägen. Nu har jag tagit fram lite rådgivning till mig själv.

Kost och näringsrådgivning till mig själv

Jag ska dricka minst 6 glas vatten varje dag, så jag tar ett glas morgon och kväll samt ca 15min före varje måltid.
Vid depression kan man ha brist på flera sorters B-vitamin och C-vitamin, så jag fyller på med Bjäst som finns att köpa på hälsokostaffären och äter mycket frukt och grönt.
Jag dricker också ett glas potatisvatten varje morgon som är basbildande och hjälper kroppen i sin läkning.

 

Göra eget potatisvatten

Recept

Potatisvatten

2 ekologiska potatisar tvättas och skivas tunt och läggs i en kanna vatten under natten.
Drick ett glas varje morgon.

 

Har du gått in i väggen eller har depression?
Hur hjälper du din kropp och själ att läka?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *