Hela Ditt Liv,  Inre och yttre balans,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv

Lucia på sjukhus – min väg till läkning

Lucia 2018 firade jag på sjukhus!

 Här nedan kan du ta del av det som hände.
Jag börjar med att berätta om mina tankar och insikter om kroppen, vad sjukdom är och kroppens förmåga att skapa balans, välmående och läkning.

Det här är ett långt inlägg, så läs det gärna när du inte har någon tid att passa.

Ett öppet hjärta

I dag är det barnens första skoldag efter jullovet, och för många innebär det att de snart drabbas av återkommande förkylningar. Men varför drabbas några människor så hårt av dessa sjukdomar medans andra alltid verkar klara sig?

För mig innebär sjukdom och kroppsliga symptom att jag har en obalans i min kropps energisystem. Det är den obalansen, som gör det möjligt för förkylningsviruset, att över huvud taget ta fäste i min kropp.
När jag uppmärksammar min kropps signaler, blir medveten om och släpper taget om de tankar och känslor som jag har lagrat inom mig, ger jag min kropp de bästa förutsättningarna för att läka. När kroppens energimässiga balans har återställts börjar kroppens läkning och med den uppstår viljan och styrkan att skapa den förändring som behövs. Mer information om vår kropp och vårt energisystem kan du läsa om i inlägget Lyssna på din kropp.

 

”Jag tror på kroppens inneboende kraft att läka sig själv.”

 

De förutsättningar som jag ger min kropp, det jag väljer att äta, dricka, luften jag andas, det min hud absorberar och mina tankar och känslor, påverkar min kropps möjlighet att skapa balans och välmående. De val som jag gör varje dag, utgår ifrån vad jag tänker och känner om mig själv och det liv som jag lever.

 

Kan dagens sjukvård göra oss friska?

När vår kropp talar om att vi har en obalans, genom att kroppsliga symptom uppstår, är det vanligast att vi vänder oss till sjukvården för att få hjälp. Men har sjukvården den kunskap som krävs för att vi ska bli friska?

Sjukvården är idag en stor industri med många aktörer, som alla arbetar för sin egen överlevnad. Sjukvården utgår oftast ifrån att lindra symptomen istället för att rätta till de obalanser, som är grunden till problemet. Vi har fått lära oss att alla våra problem och sjukdomar kan botas med piller, och dessa piller har i sin tur biverkningar som botas med andra piller. Läkemedelsindustrin är inte intresserade av att vi ska bli friska, för de lever på våra sjukdomar. Läkemedelsindustrin tjänar massor med pengar på att vi är sjuka.

Var medveten om att grunden till våra moderna läkemedel kommer från jordens växter och djur. I alla tider har människor och djur ätit olika växter för att förebygga och bota sjukdomar. Kunskapen om växternas inneboende kraft var en livsviktig kunskap som tidigare överfördes från generation till generation.

Idag har vetenskapen och läkemedelsindustrin lärt sig att utifrån den gamla kunskapen plocka ut enskilda verksamma ämnen från växterna och att tillverka dem på konstgjorda vägar. Men kan vi verkligen bota obalanser i vår kropp genom att tillföra kroppen enskilda konstgjorda ämnen?

 

Vår näringsfattiga och konstgjorda mat

En gång i tiden var vår mat full av energi och näring som stärkte våra kroppar. Varje måltid var en stor gåva, och vi åt i tystnad och upplevde all den energi som maten förde med sig.

Idag upplevs maten ofta som ett nödvändigt ont. Maten ska gå fort att laga och äta, och ska inte hindra oss ifrån att se på tv och närvara på sociala medier.

Våra en gång bördiga jordar är utarmade och livlösa, och den livgivande energin och näringen har minskat i de få grönsaker som vi äter. Nu har den naturliga maten ersatts av industriellt tillverkad livlös mat. Den industriellt processade maten är många gånger enklare att äta, för de energier, tankar och känslor som den naturliga maten för med sig, kan vara svåra att uppleva. Vi blir sjukare och sjukare i välfärdssjukdomar, som orsakas av vår livsstil. Fler och fler av oss vaknar upp och inser att vi människor har skapat en utveckling, som håller på att bli vår egen död.

 

Välj förebyggande friskvård istället för sjukvård!

Jag väljer förebyggande friskvård istället för sjukvård.

Våra kroppar är uppbyggd av jordens beståndsdelar. Du är inte fristående från jorden, du är skapad som en del av jordens kretslopp! Naturen innehåller allt som vi behöver, för att vi ska kunna vara friska och må bra. Det komplexa innehållet i jordens alla växter innehåller det som vi behöver, och kan inte återskapas på konstgjord väg.

Låt maten vara din medicin!

Sjukdom uppstår inte i våra kroppar över en natt. Förutsättningarna för att en sjukdom ska skapas eller få fäste i din kropp skapas under lång tid. Var medveten om din kropp och lyssna på det som förmedlas, med tiden kommer du att höra din kropps budskap.

 

Min kropp mitt val

Jag har gjort valet, att jag vill ta hand om min kropp med så naturnära metoder som möjligt. Det tar tid att göra denna omställning, och jag tar det steg för steg. Jag är medveten om en hel del saker som jag vill förändra, och ibland tar jag avvikande beslut när det känns rätt. För varje beslut som jag tar, känner jag efter i hjärtat, vilket som är rätt väg för mig.

Om jag har några kroppsliga symptom börjar jag med att i stillhet se om de finns några tankar och känslor som vill komma upp till ytan, och jag ber mitt inre om hjälp till läkning. Jag sover, för kroppens läks som mest under sömn. Jag använder i första hand mat från växtriket för att hjälpa min kropp till läkning och läkemedel bara när det är absolut nödvändigt.

Ett viktigt steg för mig som jag arbetar med och har mycket kvar att lära mig om, är att med min kost skapa en bra grund för min hälsa. Jag vill äta miljövänligt odlad mat som är så nära sin ursprungliga form som möjligt. Jag vill tillaga maten med skonsamma metoder, för att förse min kropp med allt som den behöver.

Huden är kroppens största organ, och det som vi placerar på huden absorberas av våra kroppar. Alltså är det viktigt att göra medvetna val, när det kommer till de produkter som vi använder på vår hud. Min grund är att bara använda produkter på min hud som jag skulle kunna äta, de vardagliga undantagen är att jag tvättar mina händer med tvål och använder en probiotisk deodorant.

Det finns mer att säga, men det får vi ta en annan gång.

 

Jag är tacksam för den svenska sjukvården

Med allt det sagt, vill jag säga att jag är mycket tacksam för den sjukvård som vi har tillgång till i Sverige!
Även om jag väljer att i första hand arbeta med förebyggande friskvård istället för sjukvård, så uppstår ibland situationer där vi behöver ta hjälp av sjukvården, för att kroppen ska få de bästa förutsättningarna för läkning.

Ett av de största problemen som jag har haft med min kropp, har sitt ursprung i underlivet. Om du tycker det är obehagligt att läsa, så kan du sluta läsa här, eller så kan du utmana dig själv och läsa vidare. Valet är ditt.

 

På sjukhus

Jag behöver hjälp av sjukvården

Jag har länge haft underlivsrelaterade problem, så som smärtsam menstruation och smärta vid samlag. När jag tog upp det med min barnmorska trodde hon att det kunde bero på endometrios. Tyvärr kan endometrios enbart konstateras genom en operation. Problemen kan försvinna när man får barn, så jag valde att avvakta. Tyvärr avtog inte mina problem efter mina graviditeter, olika symptom har kommit och gått under åren. Insikterna har varit många, problem har försvunnit och andra har uppstått.

Det var i december och jag hade i över en veckas tid haft smärta i livmodertrakten som kom och gick i intensitet. Ibland var det svårt att göra det jag behövde på toaletten. Beslutet att ta kontakt med sjukvården var redan fattat, frågan var bara när det skulle hända. Jag hade mycket jobb fram till tisdag kväll, så tidigast på onsdagen kunde det ske, men jag ville inte missa skolan.

Lunchrasten var nästan slut på Leksands folkhögskola, det var onsdag, och jag kände att det var mer smärta på gång. Kunde det vara mensen som var på gång?
Jag bestämde mig för att åka hem. Jag ville inte bli fast på skolan som jag blev för en månad sedan.

Jag började köra hemåt, men före jag kom ut ur Leksand blev smärtan olidlig och jag vände bilen mot Leksands vårdcentral. Det var en stor lycka att hitta en parkeringsplats nära ambulansintaget. Jag lyckades ta mig till dörren bredvid, den var låst. En sjuksköterska såg mig, öppnade dörren och tog mig direkt till ett akutrum. Smärttopparna kom och gick, provtagning och läkarundersökning följde. Provtagningen påvisade en infektion i min kropp och det blev bestämt att jag skulle åka ambulans till kirurg-akuten på Falu lasarett. Till min lycka släppte den värsta smärtan efter ca 40minuter och jag kunde därför avstå från smärtlindring.

 

Ambulansfärd till Falu lasarett

Ambulansen kom snabbt och efter en lugn färd kom jag till Falu lasarett, ca 2h efter smärtan började. På lasarettet hade man mycket att göra. Jag var bara så tacksam för att jag äntligen skulle få hjälp, så det gjorde inget att jag fick vänta länge.

Inskriven på falu lasarett

Efter provtagning och en lättare läkarundersökning blev det bestämt att en första grundligare undersökning skulle utföras på gyn-avdelning. De sa tydligt till om att jag skulle komma tillbaka till kirurg-akuten igen om man inte hittade något under gynundersökningen.

Jag fick sällskap av en sköterska upp till gyn-avdelningen, och vi blev båda förvånade då jag hänvisades till deras väntrum. Den väntan som följde var nog, förutom den tidigare smärtan, det jobbigaste under hela sjukhusvistelsen. Som tur var fick jag ett rum med säng att vila i, efter sköterskan tagit emot mig. Både tidigare på akutavdelningen och nu på gyn gjorde man mätningar för att se om jag hade urin kvar i urinblåsan efter jag kissat, och det verkade det vara, men inget kom ut när urinblåsan skulle tömmas.

Det hade hunnit bli kväll när läkaren gjorde sin undersökning, och konstaterade att jag hade en vätskefylld cysta bredvid livmodern på ca5x8cm och det var den som givit utslag på de tidigare mätningarna. Med tanke på hur länge jag har haft problem, frågade jag hur länge man kan ha en cysta. Läkaren talade om att man kan ha en cysta i flera år. Jag fick stanna under natten för observation, och för vidare undersökning nästa dag. Jag skulle också vara fastande från kl.6 nästa morgonen. Tur att jag hade tagit med mig ett par apelsiner på morgonen, dom kom till användning.

 

Luciadagen 2018 spenderade jag på sjukhus…

Jag missade allt luciafirande i år, men det gjorde inget för jag skulle äntligen få hjälp. Min man kom med de saker som jag behövde och en bok, så jag läste och sov mycket under dagen. Sent på förmiddagen var det dags för läkarundersökning och läkaren gjorde en ultraljudsundersökning och tog kort på cystan. Läkaren kunde inte riktigt avgöra vilken sorts cysta som det var och valde att gå iväg för att konsultera överläkaren.

Under tiden som jag var ensam fick jag tid att reflektera över vad som var rätt väg för mig att gå och jag insåg att jag ville få cystan bortopererad. När läkarna kom tillbaka pratade vi lite och med tanke på att man inte klart kunde se vilken sorts cysta det var, och mina problem, tog överläkaren beslutet att operera bort cystan samma dag.

 

…och blev opererad

Jag var så tacksam för att det beslutet togs där och då, det hade inte varit självklart för mig att operera mig, om det inte ansågs vara akut. De skulle börja med titthålsoperation, och om det behövdes öppna upp mer. Några timmars väntan följde, före det var dags för operation på eftermiddagen. Lite dramatik fick vi när brandlarmet gick, men alla var lugna, det var någon som tjuvrökt på en annan avdelning. Ett tag var det lite osäkert om hissarna skulle hinna börja fungera igen, före det var dags att åka till operationsavdelningen.

Vi kunde vänta tills hissarna fungerade igen, så jag fick ligga kvar i sängen. Jag kände mig lugn hela tiden och det kändes så rätt att operera mig. Jag visste inom mig, att det var det bästa som jag kunde göra för min kropp. Så var det dags för operation och vi var redo för narkosen när narkosläkaren blev iväg-kallad, så de fick ringa efter en annan narkosläkare. Operationen gick bra och på uppvaket lyckades jag vara klar i huvudet ett tag och ringde min man. Den kvällen och natten var jag mest trött och snurrig, och det var skönt att sova med extra syrgas.

 

Efter operationen

Lättnad i kroppen

På fredagen kändes det så skönt i kroppen, det var en lättnad att det som gjort så ont var borta. Läkarna kom in och talade om att cystan som tagits bort var en endometrioscysta och äggstocken som den växte runt följde med. Jag fick åka hem på fredagen och ska komma på återbesök efter några månader.

En av läkarna rekommenderade att mig att sätta in en hormonspiral, och jag talade om att jag inte är så intresserad av det. Jag lovade att tänka på saken och det har jag gjort, jag kommer inte att att utsätta min kropp för de ämnen som en hormonspiral innebär. Nu har min kropp äntligen möjligheten att läka och den ska få leva så naturligt som möjligt.

 

Jag lyssnar på min kropp

Under Jul och Nyårshelgen har jag tagit det lugnt och vilat mycket, och då läster jag gärna böcker, massor av böcker. Min mage mår bra, ibland känns det lite som träningsvärk, så det gäller att ta det lugnt.

När man lär sig att lyssna på kroppen, kan det finna mycket som vill komma upp till ytan. Nu säger mina ögon stopp, de behöver vila, kanske är de överansträngda på grund av allt läsande eller så är det något annat…
Det är bara att inse att skärmtiden måste begränsas tills mina ögon mår bra igen. Men det pågår en hel del bakom kulisserna som ni får ta del av framöver…

 

Reklam för min egen kurs:

Vill du ta del av kunskap och övningar som hjälper dig att skapa inre och yttre balans i ditt liv?
Då är du mycket välkommen på ”Hela Ditt Liv – Yoga kurs på Rankhyttans herrgård” 2-3mars, mer information och bokning på heladittliv.bokadirekt.se