Hela Ditt Liv,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Mat

Ät miljövänlig och närproducerad mat i säsong

Äpplen i blå skål

 ”Våra kroppar är uppbyggda som en del i jordens kretslopp
och därmed skapade för att få alla våra kroppsliga behov
tillgodosedda genom det som jorden ger oss.”

 

I kategorin Mat delar jag med mig av i huvudsak vegetariska recept, information om kost och näring, mina tankar på hur vi kan välja att äta, så att kroppen får de bästa förutsättningarna för att må bra.

Bakgrund mat

Jag växte upp på landet i ett hushåll där vi åt svensk husmanskost. Min mamma tyckte att det var svårt att komma på vilken mat hon skulle laga, så vi hade en lista med maträtter som hon tittade på och valde ifrån ibland. Jag är glad att vi inte serverades välling, stekt sill och potatis till frukost, vilket var vardag hos min mormor.

Som förberedelse inför en kurs började jag äta vegetarisk kost, och efter kursen fortsatte jag. Jag kände mig aldrig som en riktig vegetarian, för jag åt så mycket halvfabrikat. Jag provade också på en helt växtbaserad kost (levande föda/rawfood) men det krockade med min tro på att jag ska äta mat som i huvudsak produceras i mitt närområde.

Jag tycker att det är roligt att laga mat, men tanken ”det är svårt med mat” har funnits med och påverkat mig genom hela mitt liv. Matlagning har inte prioriterats, det är så mycket annat som upptar min tid.

Under åren har jag sökt mycket information och testat olika sätt att äta, men ju mer kunskap jag har inhämtat desto svårare har det blivit; – för alla säger olika. Som ett steg på vägen för att hitta mitt sätt att äta utbildade jag mig till kost- och näringsrådgivare.

Karins mat

Jag håller idag på att skapa balans i min egen mathållning och nästa steg blir att hjälpa andra att hitta sin egen balans. Med åren har jag lärt mig att bestående förändringar tar tid att genomföra! Det är viktigt att utgå ifrån där jag är just nu, och steg för steg göra medvetna val i rätt riktning, då skapas en bestående förändring.

”Med åren har jag kommit fram till att basen i min mat ska vara av miljövänliga närproducerade matvaror i säsong, som är så nära sin ursprungliga form som möjligt. Andra matvaror ser jag som ”må bra” varor som jag äter ibland och vid behov som medicin.”

Jag äter idag en blandad kost innehållande både kött, fisk, fågel, mjölkprodukter och vegetabilisk föda. Min mathållning håller på att förändras och utgår mer och mer ifrån min egen kroppsvisdom. En större del av min matlagning kommer i framtiden bestå av vegetarisk mat baseras på närproducerade matvaror i säsong. Jag ser fram emot att få dela min resa med dig!

 

Äpplen

Vi fick mycket äpplen på äppelträden i år och det ska vi ta vara på.

Fakta om äpplen

Att äta äpplen är bra för hela kroppen så som hjärtat, blodet, lungorna, matsmältningen och tarmfunktionen. Den påverkar alltså alla våra grundläggande funktioner på ett positivt sätt!

Äpplen är en enastående ingrediens i vår matlagning och kan användas färska, i juicer, smoothie, och tillagade.
Äpplen går bra att kombinera med andra frukter och bär, och fungerar även tillsammans med grönsaker!

 

”Ett äpple om dagen håller dig frisk!”

 

Jag tycker att det absolut bästa är att äta ett färskt sötsyrligt äpplen, och jag äter allt utom den hårda kvisten.

Numera kan vi hitta svenska äpplen i affären året om, på grund av en ny lagringsmetod som bevarar smak och konsistens. Men jag har inte hittat någon information om vad som händer med äpplenas näringsvärde, vitaminer och mineraler under långtidslagringen, har du?

Det finns många sätt att ta tillvara äppelskörden och förutom att göra äppeljuice av färska äpplen brukar jag göra lite nyttigare godis genom att torka äppelskivor och göra äppelläder.
För att behålla så mycket som möjligt av äpplenas nyttigheter håller jag temperaturen under 45°C vid tillagning.

Nyttigare godis Torkade äpplen och äppelläder

 

Recept

Äppelläder

Tvätta äpplet, dela i bitar, ta bort den hårda kvisten och blomman.

Mixa äpplena till en jämn smet och bred ut dem på ett bakplåtspapper.

Torka äpplet i ugnen på 45-50°C med lite öppen lucka, eller i en torkmaskin på 41°C, tills de är torra och känns som ”läder”.

Äpplen i mixer

Mixade äpplen

Äpplen i tork

Torkade äpplen

Tvätta äpplet och ta bort den hårda kvisten och blomman.

Skär äpplet i tunna skivor och lägg på bakplåtspapper.

Torka äpplet i låg temperatur så behåller den sina vitaminer, i ugnen på 45-50°C med lite öppen lucka, luftigt och mörkt i rumstemperatur eller i en torkmaskin på 41°C, tills de är torra. skiva äpplen med mandolin

Hur tar du hand om dina äpplen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *