Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Livet på Nygårds,  Nygårds

Livet på Nygårds

Livet på Nygårds

Min dröm är att jag och min familj ska kunna leva ett bra liv och ha alla våra grundläggande behov uppfyllda genom att ta tillvara på gårdens resurser, med dess trädgård, byggnader, åkrar och skog samt den gemenskap som vi skapar.
Men jag har aldrig varit intresserad av att vara bonde, så hur går det ihop?
Jag tror att vi människor ska arbeta tillsammans, för att allas grundläggande behov ska vara uppfyllda. Vi ska vara ”självförsörjande i grupp”, där vi alla bidrar med vår kunskap och det som vi älskar att göra.

Odling Nygårds Sommaren 2018

Bakgrund Nygårds

Jag kände tidigt att jag ville ta hand om Nygårds, och det var byggnaderna som väckte mitt intresse.

Redan när vi flyttade till gården var den i stort behov av omhändertagande, och mina föräldrar gjorde vad dom hann. Min pappa jobbade som programmerare och var aktiv inom politik och i föreningsliv. Min mamma tog hand om hus, hem, barn och gårdens dagliga skötsel. Efter att arbetet med uppfödning av tjurar, biodling, odling av spannmål och att ordna ved för vintern var utförda fanns det inte mycket tid kvar för att ta hand om gårdens byggnader, och ändå hann mina föräldrar med otroligt mycket.

Min pappa var ofta upptagen med att göra klart något byggprojekt när det var dags att förbereda för fest. Kanske behövde han också ha lite press på sig, för att få något gjort på gården. Materialet som köptes för att tilläggsisolera gårdens bostadshus står fortfarande i ladan och väntar på sitt användningsområde, och det är jag mycket tacksam för.
Gården har kvar sin gamla genuina charm med ett stort vitt och ett litet rött bostadshus och flera röda uthus. Det vitmålade bostadshuset har fortfarande kvar sin gamla fina panel och sina gamla fönster.
Med tiden avstannade mer och mer av gårdens liv och rörelse.

Nygårds hus och Lillstugan

Att bo på Nygårds

Jag har fått äran att förvalta Nygårds och alla dess resurser under min tid här på jorden. Jag vill ta hand om gården och överlämna den till mina barn i ett bättre skick än när jag tog över den.

 

”Att leva på en gård innebär att det alltid finns mycket att göra, och känslan av att det inte finns tillräckligt med tid har ständigt varit närvarande i mitt liv.”

 

Det finns finns både positiva och negativa saker med att bo på en gård. Jag tycker det är underbart att få leva så nära naturen. Det jobbiga är att det finns så mycket att göra, och att jag har så lite tid över för att göra det. Vi tog över gården för tio år sedan och under den tiden har många projekt påbörjats och några få avslutats. Min förhoppning är att glädjen växer tillsammans med gårdens utveckling.

 

Idag sträcker sig mitt intresse inte bara till att ta hand om Nygårds och dess byggnader, mitt perspektiv har blivit större och omfatta hur vi människor mår samt hur vi påverkar jorden som vi lever på.

I Livet på Nygårds kan du följa det dagliga livet på Nygårds, hur vi skapar utrymme för vår verksamhet och mina tankar på hur vi kan förändra våra liv för att leva på ett sätt som är bra för oss människor och jorden.

 

Har ni några djur på gården?

Det är en vanlig fråga när man bor på en gård. Förut var mitt standardsvar, ”Jag ska lära mig att ta hand om mig själv först”.
I våras bestämde vi oss för att skaffa höns!

Hönsen på Nygårds Max och MejaHär är Max (Maximilian) och Meja, gårdens tupp och höna,

I våras köpte vi ekologiska ägg från affären och kläckte dem i en lånad äggkläckare. Av 12 ägg var det 8st som kläcktes, 2 dog som små, 2 tuppar hamnade i grytan på sensommaren och en tupp och en höna blev nyligen dödade av en rovfågel. Men en ny äggkläckare har inhandlats och nya kycklingar är på gång.

Under hela sommaren 2018 har vi skapa utrymme för höns på Nygårds, och arbetet fortsätter under 2019.
Ni kommer att få höra mer om våra höns och kycklingar framöver, och projekt ”Hönshus på vagn” kan ni följa i kategori Bygg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *