Hela Ditt Liv,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Mat

Mjölksyrade grönsaker till Jul – då är det dags!

 Vill du ha mjölksyrade grönsaker till jul?

 Det finns fortfarande tid att göra en lättare mjölksyrning.

Mjölksyrning startad

Under åren har jag gång på gång fått höra hur nyttigt det är med mjölksyrade grönsaker. Jag har köpt mjölksyrade produkter flera gånger, men haft svårt med smaken. Jag har ätit lite och sedan fått kasta resten, när den blivit dåligt.

När jag såg en syrningskruka i affären förra hösten, kunde jag ändå inte låta bli, jag köpte den!
Jag gjorde en enklare syrning som tar 5 veckor och till min förvåning tyckte jag att resultatet blev gott. Allt blev uppätet.
Jag gjorde det igen i mars, precis före vitkålens säsong tog slut, och den gången frodades möglet i burken.

 

Nu är det dags att testa igen, och här nedan delar jag med mig av hur jag gjorde denna gång. Vad det resulterade i, hoppas jag kunna dela med mig av till Jul.

Mjölksyrning är en konserveringsmetod som förlänger hållbarheten på våra grönsaker. Det bästa med mjölksyrningen är att det är en metod som förbättrar möjligheterna att kunna ta upp grönsakernas vitaminer, mineraler och spårämnen. Under mjölksyrningen omvandlas grönsakernas socker, och goda bakterier som hjälper vår matsmältning bildas.

Redo för mjölksyrning

Recept

Mjölksyrade grönsaker

Använd miljövänligt odlade grönsaker, av bra kvalitet.
Denna blandning valde jag denna gång:

  • 1000 gr  vitkål
  •  670 gr   morot
  •  400 gr   palsternacka
  •  130 gr   gullök
  • 1,5 msk  havssalt ( 34gr ca 2% av de finfördelade grönsakernas vikt 1650gr)
  • 1,0 msk  senapsfrön

Se till att rengöra dina händer och redskap ordentligt.
Diska glasburken, ställ in glasburken i ugnen på 125 grader i en halv timme, låt svalna.

Spar ett par fina blad av vitkålen, skär resten av vitkålen fint.
Morot och palsternacka skalas och rivs på finaste sidan på rivjärnet.
Skala och skär löken fint.
Grönsakerna finfördelas för att det då är enklare att få ut vätskan.

Väg grönsakerna och tillsätt 2% salt (utan jod), saltet behövs under processen och hjälper till att dra ut vätskan från grönsakerna.

Massera grönsakerna med händerna, så att de släpper ifrån sig vätska. Blanda ner senapsfrön i grönsakerna.

Mjölksyrning krama vätska ur grönsaker

Packa ner grönsakerna ordentligt i glasburken så att det blir syrefritt. Lägg på vitkålsbladen för att hålla grönsakerna på plats. Lägg på en tyngd, grönsakerna ska täckas av vätska, och lämna plats i burken för jästprocessen.  Sätt på locket.

Ställ burken i rumstemperatur i en vecka och efter några dagar börjar den bubbla, processen är igång.
Om du använder en burk med vanligt lock behöver du öppna och lätta på trycket varje dag tills det slutar pysa.

Efter 1 vecka ställer du in burken i kylskåpet där den får mogna och låter smakerna sätta sig under ca 4 veckor.

Ha koll under hela processen och om vätskenivån sjunker, fyll på med kokt avsvalnat vatten blandat med 2% salt (utan jod) så att det hela tiden täcker grönsakerna.

Hur mjölksyrar du dina grönsaker?

Mjölksyrning startad

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *