Hela Ditt Liv,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Mat

Låt grönsaker, frukt och bär vara basen i din mat!

Låt grönsaker, frukt och bär vara basen i din mat!

Under en lång tid har olika sorters kött och potatis, pasta, ris varit basen i vår matlagning. När vi har bestämt vår bas börjar vi fundera om vi ska ha några grönsaker till. Mitt förslag är att du vänder på ditt sätt att tänka, börja med vilka grönsaker i säsong som du kan utgå ifrån! Vilka grönsaker, frukt och bär kan vara basen i din mat idag?

Sista skörden 2018

Sista skörden för detta år av Morötter, rödbeta och löken som gömde sig vid lökskörden.
Jordärtskockor finns fortfarande kvar i landet, som skördas nästa år.

 

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500gr grönsaker frukt och bär varje dag, då är potatis ej medräknat. I grönsaker, frukt och bär finns det vitaminer, mineraler och många andra ämnen som våra kroppar mår bra av.

Genom att handla och äta närproducerade, miljövänligt odlade grönsaker, frukt och bär i säsong så gör vi både våra egna kroppar och Jorden en stor tjänst.

Vilka matvaror är i säsong?

På internet kan du hitta några hemsidor som erbjuder säsongsguider. De finns två guider som jag brukar läsa i och de har lite olika tankar bakom sina bedömningar:

Äkta Vara –Säsongsguiden ”Utgångspunkten för säsongsguiden är när produkterna kan skördas/fångas i Sveriges närområde. I de fall det inte går, eller då den svenska produktionen är mycket liten, anger vi medelhavssäsongen.”

Den andra guiden har oftast en hårdare bedömningsgrund och utgår mer ifrån när bra svenska produkter finns tillgängliga:
Säsongsmat  ”Vi väger samman miljöpåverkan, tillgänglighet och kvalitet i våra säsongsbedömningar.” ”Säsongsmat.nu försöker ringa in just den period då allt talar till en råvaras fördel.”

Ordet närodlad/närproducerat har ingen fast definition och har därmed olika betydelse beroende på vem som skriver det. För mig innebär det att jag vill att basen, i min kost, ska bestå av svenska miljövänligt odlade grönsaker. Självklart ska de helst vara odlade så nära där jag bor som möjligt, och hemodlat är absolut bäst.

I affären väljer jag i första hand svenska ekologiska produkter. När du kan handla direkt av en bonde, våga fråga hur deras gröda odlas, och tala gärna om att du vill ha miljövänligt odlade produkter. Många bönder odlar på ett miljövänligt sätt utan att certifiera sina produkter, en certifiering kostar både tid och pengar.
När det bara finns oekologiska svenska eller ekologiska utländska varor att köpa förlitar jag mig på min kropps visdom när jag gör mitt val.

Din kropp berättar när produkten är bra

Så hur kan kroppen tala om vilka produkter som jag ska köpa?
Jag håller i produkten som jag funderar på att köpa och frågar inom mig om produkten är bra för min kropp, om min kropp drar sig framåt mot produkten är den bra, om min kropp drar sig bakåt från produkten då ska jag inte köpa den. Många gånger känner jag automatisk när jag håller i matvaror om jag ska köpa den eller inte. Jag har använt den här metoden i många år, så fråga din kropp och ge inte upp om du inte upplever att du får svar i början.

Råkost

Vår kropp mår bra av mycket grönsaker och jag äter gärna råkostsallad varje dag. Många gånger kan du göra råkostsallader som räcker till flera dagar. Kom ihåg att variera innehållet så att din kropp får stor variation av mineraler och vitaminer för att bygga upp välmåendet i din kropp.

Det finns inga regler som inte har några undantag, och i november månads råkostsallad lägger jag till två ingredienser som inte är i säsong, dessa går bra att utesluta. Paprikan har jag odlat själv, och för ett par veckor sedan köpte jag svensk ekologisk fänkål i affären som vill bli uppäten!

Ingredienser råkostsallad november

Recept

Råkostsallad november

  • Morötter
  • Vitkål
  • Rödlök
  • Persilja
  • (Paprika   normal säsong juli-september)
  • (Fänkål    normal säsong juli-september)

Ta så mycket av varje ingrediens som passar för dina smaklökar:
Riv Morötterna på rivjärnets fina sida så blir dom saftiga.
Strimla Vitkålen.
Skär Rödlök i små bitar.
Persilja går bra att klippa.
Blanda väl.
För att få tillgång till alla fettlösliga vitaminer kan du sprinkla på lite rapsolja på salladen.

Råkostsallad novemberRåkostsallad november med paprika och fänkål

Vilka grönsaker lägger du i din råkostsallad?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *