Bygg,  Karin Stahre - Hela Mitt Liv,  Nygårds

Bygg miljövänligt med närproducerat material!

Bygg miljövänligt

Något som ligger mig varmt om hjärtat är gården Nygårds alla byggnader, och efter många år i en stillsam slummer vill jag väcka gården till liv! Nygårds består av många gamla byggnader, och alla behöver de omvårdnad i olika grad. Byggnadsvård och miljövänligt byggande är ett stort intresseområde för mig. Jag vill dela processen med att göra Nygårds levande och välmående med dig. Du är välkommen att ta del av denna blogg och komma till Nygårds för att delta på kurser i byggteknik. Bygg miljövänligt med oss!

Bakgrund kategori Bygg

Mitt intresse för hus uppstod då min pappa renoverade ett hus när jag var liten, och flera projekt följde när vi flyttat till Nygårds. Jag ritade massor av husritningar under min skolgång, och ville jobba med hus när jag blev stor.

Min dotter började bygga husmodeller och rita hus redan i lågstadiet.

Med en inre vetskap om att jag skulle bo resten av mitt liv i min hembygd, valde jag att flytta hemifrån för att utbildad mig till byggingenjör. Redan under min utbildning var jag intresserad av byggnadsvård, och mitt examensarbete skrev jag om Eldforsens herrgård som demonterades för att flyttas.

Under nästan hela mitt yrkesverksamma liv, har jag jobbat på byggnadskonstruktionsavdelningen på en av Sveriges stora ingenjörsfirmor. I mitt yrke har jag tyvärr inte haft någon större användning av mitt intresse för byggnadsvård och miljövänligt byggande, så det har jag i huvudsak fått utveckla under min fritid.

I kategorin Bygg delar jag med mig av planering och utförande av de större byggnadsprojekten på Nygårds. Avsikten är att så långt det är möjligt bygga med miljövänliga metoder och material som kan produceras lokalt eller i ett närområde.

Nygårds pågående byggprojekt

Vårt största byggprojekt

Det största byggnadsprojektet som pågår på Nygårds startade redan i slutet på 1990-talet. Renoveringen av ”Lillstugan” började med avsikten att skapa ett bostadshus med normal levnadsstandard, samtidigt som känslan av gammalt hus skulle finnas kvar. Men livet kom emellan inte bara en utan två gånger, och vi bor idag i det stora huset på Nygårds. I framtiden kommer Lillstugan att vara en central del av gårdens verksamhet, och den ska också kunna användas som bostad. Planeringen och förberedelserna inför ombyggnationen/renoveringen pågår i bakgrunden och kommer att besöka oss här på bloggen då och då.

Ett lite projekt blev stort

I början av sommaren började vi ett mindre byggprojekt på Nygårds, där vi utgick ifrån byggmaterial som redan finns på gården. Vi började bygga ett ”Hönshus på vagn”! Men det lilla projektet visade sig ta hela sommaren och det finns fortfarande lite kvar att göra. Vårt hönshusprojekt kan du läsa om i kategori Bygg.

Ett flertal mindre bygg och renoverings projekt pågår alltid på Nygårds och dessa inlägg kan du läsa om i kategorin Livet på Nygårds.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *